Diabetes/Reuma

Diabetische Voeten

Voetverzorging bij diabetespatiënten vereist extra zorg. Regelmatige controle door de pedicure bij diabetespatiënten kan ernstige gevolgen voorkomen.

Hier leest u meer over de diabetische voet en de reden waarom pedicures daarvoor speciaal gecertificeerd moeten zijn. De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden. De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

* de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen

* het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen

* de voeten van stand kunnen veranderen.

Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een pedicure?

Het is raadzaam om enkele malen per jaar, ook als er geen voetklachten zijn, naar een professionele voetverzorger/pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening ‘Diabetische Voet” te gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Tevens kan de pedicure u adviserend doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Vergoeding

Als u als diabetespatiënt naar een pedicure gaat met de aantekening “Diabetische Voet” dan kunt uin aanmerking komen voor een vergoeding (tegemoetkoming) van de behandelingskosten.

Reumatische Voeten

Voetverzorging bij reumapatiënten vereist extra zorg. De voeten zijn extra kwetsbaar en vaak extra gevoelig. Meer over de reumatische voet en de reden waarom pedicure daarvoor speciaal gecertificeerd moet zijn.

De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig door:

* gewrichtsontstekingen

* slijmbeursontstekingen

* ‘slijtage’ in de gewrichten

* standveranderingen.

Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet en/of tenen en niet goed passend schoeisel treedt er aan de voeten vaak een ongewenste eelt- en likdoornvorming op. Door een beperkte bewegingsvrijheid en/of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, krijgt men ook te maken met nagelafwijkingen zoals:

* brokkelige nagels

* eeltvorming onder de nagels

* ‘schuurpapier’ nagels (ondoorzichtig, ruw, bros en gespleten)

* verkleuringen van de nagel.

Experimenteer niet zelf en laat uw voeten verzorgen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet. De pedicure kan u ook advies geven op het gebied van huidverzorgingsmiddelen en een juiste schoenkeuze. Tevens kan de pedicure u adviserend doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Vergoeding

Als u als reumapatiënt naar een pedicure gaat met aantekening “Reumatische Voet” dan kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding (tegemoetkoming) van de behandelingskosten. Informeer van te voren bij uw zorgverzekeraar.